Een brandblusser voor je werkplek

Voor mijn werk hebben we een keer in het jaar een bhv cursus. Dit is voor mij altijd een herhaling. De stof weet ik nog wel van het vorige jaar maar is weer uit mijn geheugen verdwenen. Het is goed om het dus te herhalen. Hierdoor weet ik weer precies wat ik moet doen bij bijvoorbeeld een brand. Je gaat ervan uit dat het veilig en goed is geregeld op je werkplek. Ik dacht dat dit ook het geval was op mijn werkplek maar niets bleek minder waar. Tijdens de cursus kwamen we erachter dat de brandblusser helemaal niet meer was te gebruiken. Hij was al zo lang aan de muur bevestigd dat de vloeistof het niet meer goed deed. Gelukkig kwamen we er op tijd achter zodat we deze konden vervangen. Maar stel je eens voor dat je hier pas achter komt als je een brand moet blussen. Dan lukt het je niet om de brand te stoppen. En dit kan levensgevaarlijk zijn.  

Stop een brand met een kleine brandblusser

Een kleine brand moet je zo snel mogelijk stoppen door het te blussen. Tijdens de cursus hebben we geleerd welke brandblusser je voor welke brand moet gebruiken. Maar ik was er toch wel erg van geschrokken dat de brandblusser op mijn werk dus niet goed was. Ik ben er altijd van uit gegaan dat iemand dit wel controleerde. Het is namelijk hartstikke belangrijk. Maar dat deed dus niemand, niemand hield zich bezig met de brandpreventie. Die taak heb ik dan ook meteen op me genomen. Ik wil voorkomen dat een kleine brand niet geblust kan worden. Als je een kleine brand snel kan blussen met een brandblusser dan voorkom je veel problemen. Ik denk dat het heel belangrijk is dat hier meer aandacht aan wordt besteed op je werkplek. Veiligheid is essentieel en een brand kan altijd ontstaan. Op elke werkplek kan er een keer iets in de brand vliegen. Als je dan niet weet wat je moet doen om het te stoppen of de materialen niet goed zijn dan ontstaan er levensgevaarlijke situaties. En dat is dus helemaal niet nodig met de juiste voorbereiding en materialen.

Veilige werkplek

Een werkplek moet prettig zijn, je moet je thuis voelen en je werk leuk vinden. Maar het moet ook een veilige plek zijn. Als je nu nog niet weet wat je moet doen in geval van brand of je weet niet waar de nooduitgang en brandblussers zijn ga hier dan eens naar op zoek. Voor je eigen veiligheid en die van je collega’s. Weet wat je moet doen en waar je de brandblussers kan vinden. Een kleine brand blus je snel door:

  • Stop het vuur door je juiste brandblussers
  • Weet precies waar de slangen en brandblussers zijn
  • Kijk altijd waar de nooduitgang is
  • Zorg dat je op de hoogte bent van brandpreventie
  • Bespreek wie er verantwoordelijk is voor de brandpreventie
  • Zorg ervoor dat iedereen op de hoogte is van het evacuatie plan

Na de bhv cursus moest er wat veranderen op mijn werkplek. Vooral de brandjes die we moesten blussen openden mijn ogen. Met een brandblusser is de brand zo geblust. Deze was wel aanwezig in het pand maar er zat geen vulling meer in. Levensgevaarlijk dus. Ik controleer nu dus een keer in de twee maanden de brandblusser om te zien of deze nog goed is. Een brandblusser red je leven en stopt een kleine brand op tijd. Bestel dus een brandblusser bij Alles Veilig en maak van je werkplek een veilige plek. Lees meer op de website: https://www.allesveilig.nl/brandblusser

Reageren is niet mogelijk