Het belang van goed babyspeelgoed

Herkent u het volgende? U vertelt uw vrienden en kennissen dat u zwanger bent en u wordt direct overladen met gebruikte kleertjes en speelgoed dat niet meer gebruikt wordt. Het gebaar is natuurlijk ontzettend lief. Deze mensen hebben de kleren en het babyspeelgoed niet meer nodig en u kunt het goed gebruiken. Vooral de kleren zijn praktisch. Een baby groeit de eerste maanden van zijn leven vaak snel uit de eerste maten. Wij hebben meerdere kinderen gezien die al over de 100 gingen binnen het eerste levensjaar en dat is al lang geen uitzondering meer. Wanneer u hier constant nieuwe kleding voor haalt, dan wordt het duur. Het wordt ook vervelend. Het is u namelijk ongetwijfeld al opgevallen dat een maatvoering tegenwoordig niets meer zegt. Het lijkt erop dat alle maten zelf een eigen matentabel hebben. Een maat 56 zou overal dezelfde grootte moeten hebben? Dat gaat dus al lang niet meer op en dat maakt het vinden van geschikte kleding moeilijk. Maar laten we eens teruggaan naar het gebruikte babyspeelgoed. Is dat eigenlijk wel zo praktisch?

Babyspeelgoed, het eerst dat uw baby probeert te eten

Laten we er geen doekjes om winden: babyspeelgoed is volgens uw baby gemaakt om op te eten, af te likken en vol te kwijlen. Daarom is het belangrijk dat babyspeelgoed aan hoge eisen voldoet en dat het vaak genoeg gewassen en schoongemaakt wordt. Op die manier garandeert u een groot deel van de veiligheid voor uw baby. Het is ook direct de reden waarom babyspeelgoed tweedehands niet zo geschikt is als de meeste mensen denken. Wel, het kan inderdaad in de wasmachine, maar garandeert dit werkelijk dat alle ziektekiemen uit het speelgoed gekomen zijn? Daarnaast is het goed om in te zien dat de eisen rond het babyspeelgoed de laatste jaren scherp bijgesteld zijn. Veel schadelijke stoffen zijn op een verboden lijst gekomen en mogen niet meer voorkomen in speelgoed voor kinderen. Krijgt u gebruikt kinderspeelgoed zoals babyspeelgoed, dan hebt u vaak geen idee hoe oud het precies is en welke stoffen gebruikt zijn bij het vervaardigen. Daarom raden wij als experts meestal aan om gewoon nieuw babyspeelgoed aan te schaffen. Bij voorkeur bij erkende verkooppunten die bekend staan om de kwaliteit, zoals Pinokkio Speelgoed in Utrecht (pinokkio-speelgoed.nl). Zo weet u namelijk zeker dat uw baby geen schadelijke stoffen binnenkrijgt. Laten we daarover eerlijk zijn: uw kind is op geen enkel moment zo kwetsbaar als in de eerste weken en maanden van zijn of haar leven. Daar rekening mee houden is helemaal niet verkeerd!

Gebruikte spulletjes of toch nieuw?

We zijn voorstander van gebruikte kleertjes hergebruiken. Deze kunnen gewoon heet gewassen worden. Speelgoed heeft echter vaak veel meer gaten, hoekjes en plekken waar de wasmachine lang niet altijd bij kan. Het water in de wasmachine kan nog zo heet worden: weet u zeker dat dit door heel het speelgoed heen komt? En nog belangrijker: is het babyspeelgoed wel geschikt voor de wasmachine? In sommige gevallen is nieuw kopen gewoon beter en veiliger. Beseft u zich daarnaast goed dat het echt niet nodig is om een hele woonkamer vol te hebben met speelgoed. Zeker niet wanneer u een baby hebt. Een speelkleed met een paar leuke (en vooral kleurrijke) accessoires doet meestal de truc wel. Dat kost geen fortuin en is genoeg om mee te spelen totdat uw kind een dreumes is en meer nodig heeft om zich mee te kunnen vermaken tijdens het spelen. Maar wanneer die tijd aangebroken is, kunt u op dat moment met gerust hart verder zoeken naar speelgoed.

Reageren is niet mogelijk