Schilderij restauratie, heb jij het al overwogen?

Wie aan restauratie of schilderij restauratie denkt, zal vaak denken dat het een manier is om een voorwerp terug te brengen in de oorspronkelijke staat. Dit is echter een foute aanname, want ook een schilderij dat gerestaureerd is, is een beschadigd schilderij (met restauraties). Het voorwerp of schilderij wordt teruggebracht in een staat die in het voren bepaald is. Schilderij restauratie is iets wat steeds vaker nodig is, want de grootmeesters maakten kunst niet om het maar eeuwig te laten bestaan. De tijd is dan ook niet vriendelijk voor kunst en kunstobjecten. Steeds vaker worden gebouwen die als kunst gezien worden aangevallen door problemen van de huidige eeuw. Denk hierbij aan smog dat een probleem is voor zandsteen; het Akropolis in Athene is een bekend voorbeeld dat last heeft van het zuur dat het zandsteen aanvreet. Hoewel het terugbrengen in oude staat voor veel gerestaureerde objecten niet meer gebruikt mag worden, wordt het voor auto’s nog wel gebruikt. Het restaureren van een auto mag dus nog wel het terugbrengen naar de oude staat genoemd worden – mits de restauratie juist uitgevoerd wordt uiteraard.

Schilderij restauratie, een ingrijpend proces

Het (goed) laten uitvoeren van schilderij restauratie is een ingrijpend proces. De restaurateur zal eerst een onderzoek uitvoeren om een diagnose te kunnen stellen van de staat van het schilderij waarna er een behandeling wordt voorgesteld. Daarnaast kan een restauratie een bijzonder kostbaar proces zijn, omdat er speciale technieken en materialen gebruikt moeten worden. Vaak wordt er gedacht dat je ‘even’ het vernis verwijderd en er gewoon een nieuwe laag op aanbrengt, waarna het schilderij weer zo goed als nieuw is. Als het zo ‘eenvoudig’ was, dan zou er niet zoveel kennis en opleiding nodig zijn om restaurateur te kunnen worden. Daarnaast zijn er veel meer aspecten binnen schilderij restauratie waar naar gekeken moet worden. Denk hierbij aan de volgende dingen:

  • Stof verwijderen van de achterzijde van het schilderij
  • Vergeelde vernis verwijderen
  • Het schoonmaken van verschillende lagen vernis
  • Het repareren van scheuren in het doek
  • Het herstellen van verflagen
  • Het opnieuw aanbrengen van vernis

Maar er zijn nog andere factoren die meespelen. Is het schilderij gemaakt op linnen, een paneel of nog weer ander materiaal? Welke verf is er gebruikt, en is er een vernis laag aangebracht? Allemaal dingen die meespelen bij het kunnen uitvoeren van een schilderij restauratie.

Ik wil een schilderij laten restaureren

Misschien heb je wel een schilderij geërfd en wil je er meer over te weten komen. Heeft het schilderij jarenlang in een omgeving gehangen waar gerookt werd, of is het schilderij beschadigd geraakt en wil je het graag in alle glorie herstellen? Allemaal redenen om schilderij restauratie uit te laten voeren. Restauratieatelier Marjan de Visser (https://www.restauratieatelier.com/) kan je hierbij helpen. Ze kan je antwoord geven op de meeste vragen die je hebt over een schilderij, en je waarschijnlijk nog een deel van de geschiedenis van het schilderij vertellen. Schilderij restauratie kan een langdurig proces zijn, afhankelijk van de staat van het schilderij en mogelijke verrassingen. Zo kan het ontbreken van vernis bijvoorbeeld een indicatie zijn dat je een bijzonder schilderij in handen hebt. Franse impressionisten gebruikten namelijk geen vernis om hun schilderijen hun matte uitstraling te laten behouden. Maar ook in de moderne schilderkunst zie je vaak dat er geen vernis gebruikt wordt. Heb je echter een schilderij in huis met een vergeelde vernislaag, dan is het voor de restaurateur geen enkel probleem om deze te verwijderen en de oorspronkelijke kleuren van het schilderij weer naar buiten laten komen.

Reageren is niet mogelijk