Heb jij een insectenhotel in jouw tuin?

Voor veel mensen zal het geen nieuws meer zijn dat het slecht gaat met de insecten in ons land. Een insectenhotel in je tuin plaatsen kan deze beestjes helpen en bijdragen aan een hogere insectenstand. Er zijn verschillende redenen waarom het slecht gaat met insectensoorten en er zijn ook verschillende manieren om ze te helpen. Een insectenhotel is slechts één van de mogelijkheden die je hebt om ze te helpen, stoppen met gif is een andere optie die je hebt. Maar laten we het hier houden bij het plaatsen van een dergelijke woonplaats voor deze kleine beestjes in jouw tuin.

Waarom insectenhotel plaatsen?

Zoals gezegd gaat het slecht met insecten, uit tellingen blijkt dat er steeds minder van deze beestjes zijn. En niet alleen in Nederland, dit geldt voor heel veel landen. Dit levert problemen op, bijvoorbeeld voor vogels en egels. Zij hebben verschillende insectensoorten op het menu staan en als deze er niet meer zijn, hebben zij dus minder voedsel. Een insectenhotel in iedere tuin kan daarom een groot effect hebben. Veel tuinen zijn immers steeds leger geworden en bevatten daardoor niet meer de natuurlijke schuilplekken die de beestjes nodig hebben om te kunnen overleven. Natuurlijk is het goed om je tuin aan te passen zodat er wel weer meer van deze plekken komen, maar een insectenhotel plaatsen is een snelle oplossing voor de korte termijn en kan ook heel goed naast veranderingen aan je tuin gekozen worden. Wat heb jij hier zelf nu aan? Veel insecten zijn nuttig voor de bestuiving van planten, dus als jij wilt dat je bloemen volop bloeien, heb je deze beestjes echt nodig. Daarnaast zijn er verschillende insectensoorten die bladluis en andere plaagdieren eten. Zo houd je op een natuurlijke manier je planten gezond. Een insectenhotel helpt dus de insecten, maar het zorgt er ook voor dat jij minder werk van je tuin hebt en dat je tuinplanten gezonder blijven.

Kopen of zelf maken?

Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat vogels aangetrokken worden door de aanwezigheid van deze beestjes, omdat het voedsel voor hen is. Een insectenhotel in je tuin ophangen kan dus ook helpen om meer vogeltjes naar te lokken. En wie houdt er nu niet van vogels rond het huis? Hun gekwetter fleurt iedereen op! Misschien heb je wel eens gelezen dat je een insectenhotel heel goed zelf kunt maken en dat is zeker het geval. Maar tegenwoordig zijn ze ook helemaal niet zo duur meer en kun je ze dus ook prima gewoon kopen. Dat scheelt jou veel werk en je hoeft dan niet op zoek naar de juiste materialen en verhouding tussen verschillende materialen. Ieder insect stelt namelijk zijn eigen eisen aan de verblijfplaats. Wil jij een kant en klaar hotel voor ze kopen, dan kun je dit doen via vogelhuisjes.nl. Zij bieden een ruime keus, want ze hebben in hun collectie:

  • verschillende formaten
  • hotels voor verschillende insectensoorten
  • verschillende modellen
  • exemplaren van verschillende materialen

Welke variant jij ook kiest, met de aankoop van een insectenhotel help jij deze kleine beestjes hoe dan ook! Kies dus gerust een variant die past bij jouw budget en bij jouw tuin!

Reageren is niet mogelijk