Waterbeheerprogramma’s in legionella preventie

Er zijn geen vaccins die legionella kunnen voorkomen. In plaats daarvan is legionella preventie de sleutel om de ziekte te voorkomen. Dit door ervoor te zorgen dat gebouweigenaren en -beheerders hun watersystemen onderhouden om het risico op Legionella-groei en verspreiding te verkleinen. Legionellosis is een verzamelnaam voor ziekten veroorzaakt door legionellabacteriën, inclusief de ernstige veteranenziekte, evenals de vergelijkbare, maar minder ernstige aandoeningen Pontiac-koorts en Lochgoilhead-koorts. Veteranenziekte is een fatale vorm van longontsteking en iedereen is vatbaar voor infecties van Legionella. De bacterie Legionella pneumophila en verwante bacteriën komen vaak voor in natuurlijke waterbronnen en in speciaal gebouwde watersystemen. Als de omstandigheden gunstig zijn, kunnen de bacteriën zich vermenigvuldigen, waardoor de risico’s op Legionella verhogen. Het is daarom belangrijk om legionella preventie toe te passen met gepaste maatregelen. Hoewel Legionellabacteriën kunnen teruggevonden worden in natuurlijke watersystemen, bijvoorbeeld rivieren en vijvers, zijn de omstandigheden zelden bevorderlijk voor mensen om de ziekte te krijgen van deze bronnen. Uitbraken van de ziekte ontstaan door blootstelling aan Legionella in speciaal gebouwde systemen waar water wordt gehouden op een temperatuur die hoog genoeg is om de groei van de bacterie te bevorderen. Legionella kun je krijgen door het inhaleren van kleine druppeltjes water (aerosolen), die de bacteriën bevatten. Voorbeelden van watersystemen die Legionella kunnen ontwikkelen en verspreiden, zijn:

  • Bubbelbaden
  • Zwembaden
  • Boilers en kachels
  • Grote sanitaire systemen
  • Warm en koud watersystemen
  • Verdampingscondensors
  • Koeltorens (constructies die water bevatten en een ventilator als onderdeel van gecentraliseerde luchtkoelsystemen voor bouwkundige of industriële processen)
  • Decoratieve fonteinen
  • Slecht onderhouden waterleidingen

Waarom is legionella preventie zo belangrijk?

Elk jaar worden duizenden mensen wereldwijd in het ziekenhuis opgenomen met Legionella, daarom is legionella preventie zo belangrijk. De ziekte wordt meestal met succes behandeld met antibiotica, maar kan soms dodelijk zijn. Bepaalde groepen mensen maken meer kans om ernstig ziek te worden wanneer ze besmet zijn met Legionella, zoals: mensen ouder dan 45, rokers, zware drinkers, mensen die lijden aan chronische infecties aan de luchtwegen of een nierziekte hebben, diabetespatiënten zijn, long- en hartaandoeningen hebben of mensen met een beperkt immuunsysteem.

Legionella voorkomen bij je thuis

Legionella is voor veel mensen een punt van zorg, vooral met de recente uitbraken die voorkomen hadden kunnen worden. Er zijn veel manieren om aan legionella preventie te doen en als experts in controle, het beheer van en uiteraard ook legionella preventie, is het team van Biolab hier om je te helpen. Er zijn drie snelle tips die je kunt gebruiken om de groei en ontwikkeling van legionella in je watersysteem te voorkomen. Een eerste tip is temperatuurregeling. Dit is een van de meest effectieve manieren om de Legionella-groei onder controle te houden. Een tweede tip in legionella preventie is: wees je bewust van stilstaand water! Stagnerend water vormt de perfecte voedingsbodem voor de legionellabacterie. Met dit in gedachten is het belangrijk om doodlopende uiteinden te verwijderen in pijpwerk (dat wil zeggen lengten van leidingen die eerder een uitlaat hebben gevoed maar nu overbodig zijn) en spoeluitlaten die niet op regelmatige basis worden gebruikt. Dit omvat kranen en douchekoppen. En als laatste tip: onderhoud. Het is belangrijk om een duidelijk actieplan te ontwikkelen om ervoor te zorgen dat je al het mogelijke doet in legionella preventie. Schoonmaken en voortdurend onderhoud is een essentieel onderdeel hiervan. Daarom is het belangrijk dat regelmatig gebruikte stopcontacten wekelijks (minimaal) worden doorgespoeld. Koelwatertanks regelmatig worden schoongemaakt en warmwatercilinders moeten worden leeggemaakt en gecontroleerd op tekenen van corrosie en puin. Als je meer informatie wilt over legionellabestrijding of als je je zorgen maakt over het feit dat je watersysteem niet voldoet, neem dan contact op met het team van biolab.nl,  die je graag verder helpt en adviseert.

Reageren is niet mogelijk