Dé producent van wild vlees: wat wil de consument nog meer?

Wat wil(d) de consument nog meer? Een producent van wild vlees levert dieren, die vrij in de natuur hebben geleefd en waar op gejaagd wordt. Vakkundige jagers houden hierbij rekening met de jachtseizoenen, oftewel wanneer het geoorloofd is om op de dieren te jagen. Nederland kent zo’n 27.000 jagers, die in hun jachtveld de natuur verzorgen en beschermen. Ze jagen niet alleen op de dieren, maar tellen ook het wild. Op basis van deze telling kunnen deskundigen uitrekenen in hoeverre er voldoende voedsel is. Daarnaast besteden ze tijd aan het beperken van aanrijdingen met wild, om gewonde dieren op te sporen en indien nodig uit hun lijden te verlossen en jonge dieren te beschermen tegen het maaien van de boeren of tegen roofdieren. Om welke dieren gaat het precies als er gesproken wordt over ‘wild’?

De soorten wild

Bij een producent van wild vlees kan het gaan om verschillende categorieën, namelijk grof, klein of exotisch wild. Bij grof wild wordt gesproken over een hert, ree, wild zwijn of moeflon. In het geval van klein wild worden de volgende diersoorten aangeboden: 

  • haas
  • fazant
  •  wilde eend
  • houtduif
  • patrijs 
  • wild konijn

Deze categorie van klein wild wordt ook wel onderverdeeld in de ‘vederwild’ categorie (fazant, eend, duif en patrijs) en de ‘haarwild’ categorie (haas en konijn).In de categorie exotisch wild worden dieren aangeboden die niet in Nederland leven, namelijk kangoeroe, struisvogel, krokodil en zebra. Vaak zijn bepaalde diersoorten bij een producent van wild alleen verkrijgbaar binnen een bepaald seizoen. Sommige dieren zijn het gehele jaar beschikbaar, terwijl andere dieren slechts een half jaar beschikbaar zijn. Dit heeft voornamelijk te maken met het behoud van het voortbestaan van het wild. Daarom zijn er afspraken gemaakt met onder andere jagers, die alleen in een bepaald seizoen toegestaan zijn om op verschillende diersoorten te jagen. Eén producent van wild vlees zal in dit artikel uitgelicht worden, namelijk het familiebedrijf Moormann.

De producent van wild vlees: Moormann

Lees hier meer over de producent van wild vlees. In 1959 is het familiebedrijf Moormann opgericht als een poeliersbedrijf voor wild en gevogelte. Destijds werd kip en kalkoen als delicatesse gezien. Aanvankelijk was de verkoop gericht op particulieren, maar later kwamen ook horeca en instelling bij het bedrijf van Moormann aankloppen. In de jaren daarna werden er meer wilde dieren toegevoegd aan het assortiment en groeide de winkel dusdanig dat er een nieuw pand nodig was. Na de bouw van een nieuw pand werd het bedrijf in 1990 overgenomen door de nieuwe generatie Moormann. Als producent van wild is de doelstelling nog steeds om producten van uitstekende kwaliteit te leveren, die voldoen aan de strenge eisen van de hedendaagse tijd. Naast de soorten wild die hierboven beschreven staan, levert Moormann ook biologisch vlees: kip en kalkoen. Daarnaast heeft de producent van wild beschikking over een rokerij, waardoor gerookt vlees ook tot het assortiment behoort. Er kan bij de specialiteiten gedacht worden aan biefstukken, poulet/goulashvlees, carpaccio en tournedos van wild vlees.

Als enige echte producent van wild vlees is Moormann een echte aanrader. Een breed assortiment van hoge kwaliteit. Wat wil(d) de consument nog meer?

Lees meer…

Reageren is niet mogelijk