Waarom een aed bestellen of kopen?

Vraag je je af waarom automatische externe defibrillatoren (AED) zo gewoon worden in het dagelijkse leven? Dit komt omdat mensen nu hun belang in de gemeenschap beginnen te begrijpen. Er zijn veel redenen waarom een aed kopen in je voordeel en dat van anderen werkt, maar hier zijn de vier belangrijkste redenen.

  • Een aed bestellen redt levens – Deze reden is zo simpel en waar. Het is altijd beter om een AED in huis te hebben en die niet nodig te hebben, dan een AED nodig hebben en deze niet te hebben. Op het internet staan talrijke nieuwsartikelen te lezen over echte mensen die door iemand zijn gered of iemand hebben gered met een AED.
  • Iedereen kan het slachtoffer worden van een plotselinge hartstilstand (SCA) – De meeste mensen denken dat oudere mensen vatbaarder zijn voor een hartstilstand, maar de meerderheid van de plotselinge hartstilstanden worden gevonden bij jonge atleten. Elke 72 uur sterft er een jonge atleet aan een hartstilstand. Zelfs baby’s en peuters vallen niet buiten het risico van een hartstilstand.
  • De hulpdiensten zijn meer dan 4 minuten verwijderd – Het duurt welgeteld 10 minuten om te sterven aan een plotselinge hartstilstand, en heel wat mensen gaan ervan uit dat als de hulpdiensten nodig zijn, ze het op tijd zullen halen om een slachtoffer met een plotselinge hartstilstand te redden. Vaak kunnen de hulpdiensten niet tijdig ter plaatse zijn en wil een SCA-slachtoffer overleven, dan moet defibrillatie plaatsvinden binnen 3 tot 4 minuten na de hartstilstand. Dit betekent dat als er geen AED direct beschikbaar is, het slachtoffer waarschijnlijk zal sterven aan SCA. Een aed kopen kan de situatie veranderen en de kans om het te overleven vergroten.
  • Het leven van iedereen is onbetaalbaar – de prijs van de minst dure AED met garantie en onderhoudskosten, weegt niet op tegen een mensenleven. Als je bijvoorbeeld de prijs van de AED met de onderhoudskosten optelt, gedeeld door de tijd dat je apparaat in garantie is en het aantal mensen bij je thuis of op het werk, zul je zien dat het bitter weinig kost om mogelijk iemands leven te redden!

Wel of niet een aed kopen voor thuis

Bij een plotselinge hartstilstand daalt elke minuut de overlevingskans met 10 procent. De gemiddelde responstijd voor hulpdiensten in een typische gemeenschap is negen minuten. De tijd kan dus snel opraken, terwijl veel mensen hartaanvallen thuis krijgen met iemand in de buurt die mogelijk hulp kan bieden. Maar als er geen AED aanwezig is, slinken de kansen. Thuisdefibrillators zijn een goed idee, omdat ze een van de grootste obstakels (tijd) voor het behandelen van een hartstilstand overwinnen. Een aed bestellen hoeft niet perse door elk huishouden te worden gedaan, maar dodelijke slachtoffers door een plotselinge hartstilstand zijn wel veelvoorkomend. Ook al is het risico voor een eerder gezond persoon klein, je kunt er altijd anderen mee helpen. Hartaandoeningen worden bijna altijd gevonden bij slachtoffers van een plotselinge hartstilstand. Degenen die het risico lopen op een plotselinge hartstilstand zijn vaak rokers of personen met een hoge bloeddruk. Een aed bestellen kan voor hen nuttig zijn en vroeg of laat het verschil tussen leven en dood uitmaken. Als er iemand in het huishouden zich in de gevarenzone bevindt, of geld is geen probleem, dan is er heel weinig reden om geen aed te bestellen.

AED aanschaffen

Omdat er zoveel opties beschikbaar zijn, kan een AED bestellen verwarrend zijn. Bekijk het ruime aanbod op de pagina aed-webshop.nl en contacteer hen als je vragen hebt. Bovendien adviseert AED webshop vijf dingen waar je rekening mee moet houden. Waar ga je de AED gebruiken en wie gaat de AED gebruiken? Je budget? Wat is de ondersteuning en garantie? Trainingsmogelijkheden vereist of niet?

Reageren is niet mogelijk